Menu
Türkçe İçerikli Bilgi Arşivi ve Bilgi Paylaşım Platformu
 


Röportaj

Weintek ürün grubunda 4.3 inch`ten 15 inch`e kadar çözüm bulmanın mümkün olduğunu kaydeden Özgür Özkök, "VNC Viewer ve Easyaccess yazılımları sayesinde sisteminize uzaktan erişerek kontrol etmeniz pek çok uygulamada esneklik sağlıyor" şeklinde konuştu. Yeni sayımız için  Savior Otomasyon Teknik Destek Müdürü Özgür Özkök ile sundukları çözümleri ve kullanıcıya sağladıkları avantajları konuştuk. 

HMI ve Endüstriyel PC ler hangi amaçlarla kullanılırlar? Ne tür donanım ve yazılımları barındırırlar bünyelerinde? 

İnsan makina ara yüzü, operatör panel, dokunmatik ekran olarak da adlandırılan HMI’lar sistemin, makinanın ya da bir prosesin izlenmesinde, kontrolünde ve çeşitli kayıtların alınmasında kullanılır. HMI’ların yaptığı kontrol Endüstriyel PC ya da PLC olan kontrolcüye komut verilmesi şeklindedir. Bu; PLC içerisindeki bir bit register`in ya da word register`ın değerinin değiştirilmesi yoluyla sağlanabilir. Sistemin kontrolü için Endüstriyel PC ya da PLC olmazsa olmazdır. HMI’lar ise bu cihazlar ile bağlantı kurarak sisteme görsellik ve kullanım kolaylığı katarlar.

HMI teknolojilerinde son dönemde yaşanan gelişmeler nelerdir?

HMI’lar zaman içerisinde veri izleme, değiştirme özellikleri ve sisteme görsellik ekleme fonksiyonlarının yanı sıra makro, data sampling, birden fazla cihaz ile bağlantı kurabilme, pass-through gibi üst düzey fonksiyonlar kazandılar. Distribütörü olduğumuz Weintek ürünler IPAD aracılığı ile fabrikanın kontrol edilmesine imkan tanıyor. Bunun yanı sıra Weintek MTV Serisi ile verilerin bir LCD ekrana taşınarak oradan takip edilmesi mümkün oluyor. Kısacası artık HMI’lar sadece standart görevlerini yapmakla kalmıyor aynı zamanda kullanıcıya kolaylık sağlıyor ve PLC üzerindeki yükü azaltıyorlar.

SAVIOR`un HMI çözümleri hangi sektör ve uygulamalarda kullanılıyor? Bize öncelikle ürün grubunuzu tanıtır mısınız? 

Weintek(Easyview) marka HMI çözümleri otomasyon yapılan her sektörde kullanıma uygun diyebiliriz. Endüstriyel yapıda olmaları nedeniyle özellikle fabrika içi uygulamalar ve makina sektörü için ideal ürünler, ayrıca bu sistemleri daha esnek ve verimli hale getiriyorlar. Weintek ürün grubunda 4.3 inch`ten 15 inch`e kadar çözüm bulmanız mümkün. VNC Viewer ve Easyaccess yazılımları sayesinde sisteminize uzaktan erişerek kontrol etmeniz pek çok uygulamada esneklik sağlıyor. Weintek Dokunmatik Ekranlar 150’den fazla cihaz ve protokolü destekleyerek her sisteme adapte olmayı kolaylaştırıyor. Parlaklığı, çözünürlüğü, kontrastı ve 16.7M renge kadar giden ürün seçenekleri ile HMI’larımız kullanıcıya harika bir berraklık ve görüş açısı sunmaktadır.

Ürünlerinizi piyasadaki benzer ürün  gruplarından ayıran özellikleri neler? Bunlar kullanıcıya ve işletmeye ne tür avantajlar sağlıyor?

Weintek HMI’larımızın en önemli özelliklerini; 150’den fazla cihazla haberleşmesi, IPAD’i desteklemesi, güçlü macro komutları csv formatında USB belleğe veri kaydı olarak sıralayabiliriz. Kontrolcü olarak ise Panasonic PLC’lerin Türkiye distribütörüyüz. Yüksek hızlı basit komut işleme süresi (0.011 mikrosaniye/sabit komut), 16Mpps yüksek hızlı sayıcı, FTP üzerinden PC’ye veri gönderilmesi Panasonic PLC’lerin öne çıkan özellikleri.

Türkiye`de bu alanda ne gibi referanslarınız var?

Panasonic PLC’ler ile gerçekleştirilen Akdeniz Üniversitesi Buhar Otomasyonu İzleme ve Kontrol Sistemi, Narince Köy İçme Suyu , İkizce Köy İçme Suyu, Ballı Köy İçme Suyu(Adıyaman) ve Nargedik Köy Damla Sulama Sistemleri(Denizli) referanslarımızdan bazıları. Güneş Enerjili Sulama ve Kontrol Sistemlerinin PLC ve Panel yazılımları Savior Teknik Destek bölümü bünyesinde gerçekleştirilmiştir. Savior Solar Ekibimizin yönetiminde sürdürülen bu projenin Ar-Ge`si tamamen Savior A.Ş.’ye aittir.

HMI ve Endüstriyel PC konusunda doğru bilinen yanlışlar nelerdir? Doğru ürün seçimi için nelere dikkat edilmelidir? Siz bu noktada ne gibi hizmetler veriyorsunuz? 

Doğru bilinen yanlışlardan en önemlisi sanırım PLC projelerinin detaylara dikkat edilmeden bir markadan diğerine dönüştürülmeye çalışılmasıdır. Burada atlanan en temel nokta PLC giriş çıkışlarına bakarak bir çalışan marka yerine farklı bir marka belirlenmesidir. Oysa bir markadan diğerine dönüştürülme işlemi sırasında; hiçbir PLC diğerinin birebir muadili olmadığından yazılımın dönüştürüldüğü PLC’deki bazı komutların yetersiz kalması, hızın yetersiz kalması ya da bazı özelliklerin karşılanamaması gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Doğru ürün belirlenebilmesi için önce uygulama iyi anlaşılmalı ve uygulama için olmazsa olmaz denilen özellikler not edilmelidir(Örnek Modbus TCP/IP, reçeteleme özelliği, verilerin csv olarak kayıt edilmesi gibi). Bundan sonra dijital giriş-çıkışlar, analog giriş-çıkışlar, haberleşme ihtiyaçları belirlendikten sonra ürün kodları çıkarılmalıdır. Biz güçlü teknik destek ekibimiz ile en başından sonuna kadar müşterimizin yanında durarak hatasız ürün seçimini sağlıyoruz öncelikle. Daha sonra ise ihtiyaç halinde teknik destek veriyor ve ücretsiz eğitimler ile müşterilerimizin bilgilendirilmelerini sağlıyoruz. Teknik Destek ekibimiz ortalama 10 yıl saha tecrübesi (PLC, Panel programlama, proje devreye alma..) olan kişilerden oluşuyor. Ayrıca ürünlerde sorun yaşanması halinde teknik servis ekibimiz en hızlı şekilde çözüm üretiyor.

Ülkemizde mühendislik çözümleri seçimi ve uygulaması noktasında müşteri tarafında daha çok ne gibi sorunlar yaşanıyor? 

Ülkemizde öncesine göre büyük yol kat edilmesine rağmen hala bazı uygulamalarda bilgi eksikliği olabiliyor. Buna da genellikle acil adı altında yapılmaya çalışılan plansız projeler neden oluyor. Bilgi eksikliği ya da acele olması nedeniyle hatalı seçilen PLC konfigürasyonları ile başlanan uygulamada sorun yaşanıyor ve tek çözüm maalesef ürünlerin değiştirilmesi olabiliyor. Biz Savior Otomasyon olarak bu noktaya gelinmemesi için sürekli eğitimler düzenliyoruz.

Önümüzdeki 5 yılda SAVIOR kendisini nerede konumluyor? 

Savior Otomasyon olarak temel hedefimiz sürdürülebilir büyüme. Bunu da dünya markaları ile komple çözüm sunarak sağlıyoruz. 5 yıl sonra hedefimiz sektörün en iyisi olmak. Kardeş firmamız Özdisan A.Ş. içerisinde 1999 yılında kurulan Otomasyon bölümü 2011 yılında ayrı bir firma oldu ve emin adımlarla en iyi olma yolunda ilerliyoruz. Önümüzde elektronik komponent alanında Türkiye’nin lider firması Özdisan A.Ş. örneği var. Aynı şekilde 15 firmadan oluşan DMY Grubu`nun bir parçası olmak da Savior Otomasyon ‘a farklı bir güç katıyor. Özdisan, Savior, Alpke, EPC, Shenzen SAT(Çin) gibi firmalardan oluşan DMY Grubu`nun 2013 cirosu yaklaşık 150 Milyon Dolar . Bu da Savior Otomasyon’a güç katıyor ve sektöründe liderlik yolunda ilerlemesini kolaylaştırıyor.

Yorum Gönder Blogger

  1. Weintek Ipad Aracılığı Ile Fabrikanın Kontrol Edilmesi Poyrazsoft Otomasyon Gömülü Sistemler, Plc, Mikrodenetleyiciler,Elektronik Programlar Poyrazsoft Otomasyon >>>>> Download Now

    >>>>> Download Full

    Weintek Ipad Aracılığı Ile Fabrikanın Kontrol Edilmesi Poyrazsoft Otomasyon Gömülü Sistemler, Plc, Mikrodenetleyiciler,Elektronik Programlar Poyrazsoft Otomasyon >>>>> Download LINK

    >>>>> Download Now

    Weintek Ipad Aracılığı Ile Fabrikanın Kontrol Edilmesi Poyrazsoft Otomasyon Gömülü Sistemler, Plc, Mikrodenetleyiciler,Elektronik Programlar Poyrazsoft Otomasyon >>>>> Download Full

    >>>>> Download LINK Aw

    YanıtlaSil

 
Top