Menu
Türkçe İçerikli Bilgi Arşivi ve Bilgi Paylaşım Platformu
 

Merhabalar, Eplan ile ilgili internette kullanıcılara açık yeterince Türkçe eğitici bir kaynak olmadığından dolayı benim çektiğim sıkıntıları sizlerde çekmeyin diye bildiklerimi size aktarmaya çalışacağım, anlatımda bir eksiklik, hata  görürseniz; iyileştirme ve okurların daha iyi öğrenmesi, faydalanması adına önemli katkılar sağlamak için lütfen yorum yaparak bildirin.

Bu anlatımda Eplan P8 ile ; Yeni proje oluşturmaŞablon, Kapak Sayfası ve Antet seçiminin nasıl yapılacağını göreceğiz.


Şekil 1 
EPLAN’da bir proje ile ilgili şemaların, çizimlerin, diyagram ve raporların, kapakların tümü oluşturacağımız bir projenin içine konabilir.
İsteğe göre bunlar alt klasörlere ayrılabilir. Mesela, tablolar bir klasöre, tek hat şemalar bir klasöre, pano çizimleri bir klasöre yerleştirilebilir.

Eplan proje oluşturmak için menüden Project sekmesine tıkladığımızda "New.." veya "New (wizard)…" seçeneklerinden birini seçerek projemizi oluşturmaya başlayabiliriz.
Project  > New… / Yeni
Project  > New (Wizard) / Yeni (Sihirbaz)
Basit bir proje oluşturmak istediğim için New… seçeneğini seçip ilerliyorum.

Şekil 2 Proje oluşturma iletişim penceresi







Ekranda Create Project(Proje Oluştur) iletişim penceresi görüntülenecek.(Şekil 2)
Açılan iletişim penceresinden aşağıdaki ayarları tanımlayabilirsiniz.










.Project name / Proje adı  (Proje uzantısı Eplan tarafından otomatik olarak atanır)

.Storage location / Depolama konumu (Projenizin kaydedileceği adres/konum, daha fazla […] butonuna tıklayarak varsayılan konumu değiştirebilirsiniz. Genellikle her müşteri için ayrı bir klasör oluşturulur.) [...] daha fazla butonuna tıklayalım açılan pencerenin sol alt köşesindeki "yeni klasör oluştur " butonuna tıklayıp klasörümüzün adını girelim ben "X Şirketi" olarak girdim.

.Teplate / Şablon ( Eplan P8 v2.3 5 tür proje şablonu sunmaktadır.)

.Creation date / Oluşturulma tarihi (Onay kutusunu işaretleyerek tarihi ayarlayabilirsiniz)

.Creator / Oluşturan (Varsayılan olarak “EPLAN Software & Service” yazmaktadır. Bu yazıyı onay kutusunu işaretleyerek düzenleyebilirsiniz).

  • ŞABLON SEÇİMİ
Bir proje şablonu önceden yapılandırılmış değerleri içerir.

Oluşturacağımız proje için şablon seçelim template satırının yanındaki daha fazla [...] butonuna tıklayıp projemize uygun şablon seçelim.

Şekil 3 Şablon seçimi
.IEC_bas001: IEC (International Electrotechnical Commission- Uluslar arası Elektroteknik Komisyonu) tanımlı şablondur. Sayfalar türlere göre alt klasörler içinde gruplanır. Çok sayfalı büyük projeler için kolaylık sağlar.

.Num_bas001: Nümerik temelli şablondur. Sayfalar gruplanmaksızın alt alta yerleşir. Küçük ve orta büyüklükteki projeler için idealdir.

.GOST_bas001: Temel proje şablonudur. Diğerlerinden daha sade olmasıyla farklılaşır. Basit ve küçük projeler için tercih edilebilir.

.NFPA_bas001: Bilmiyorum :(

.GB_bas001: Bilmiyorum :(

Şekil 4 Proje Oluşturuluyor

Basit bir proje oluşturacağımız için Num_bas001 şablonunu seçip Open butonuna tıkladıktan sonra Create Project iletişim kutusundan OK butonuna tıkladığımızda projemiz Eplan tarafından oluşturulup otomatik olarak Project properties / Proje özellikleri iletişim penceresi görüntülenecektir.



Şekil 5 Proje Özellikleri


Buradan proje ile ilgili özellikler girilir. Örneğin ilgili şirket bilgileri ve müşteri hakkında bilgiler, proje tanımı, buradan girilebilir. Proje özelliklerini girdikten sonra OK butonuna tıklayıp çıkabilirsiniz. Projemiz artık oluşmuş durumda.


Proje içerisine sayfalar ekleyebiliriz. Eğer Page navigator / Sayfa gezinti bölmesi açık değil ise  açabiliriz bunun için Eplan bir kaç farklı yöntem sunmaktadır.

1.) Menüden Page>Navigator ‘e tıklayarak açabiliriz
2.) Klavyeden [F12] tuşuna basarak açabiliriz.
3.) Araç çubuğundan sağ taraftaki şu simgeye tıklayıp açabiliriz.


Şekil 7 

Oluşturduğumuz projemizin ilk sayfası Title Page/ Cover Sheet (Başlık Sayfası / Kapak Kağıdı) sayfasındaki bilgileri güncelleyebiliriz bunun için sayfa gezgin bölmesindeki projemizi (poyrazsoft) genişletip  Title pag'e sağ tıklayalım açılan menüden Properties… / Özellikler… tıklayalım.

Veya değişiklik yapmak istediğimiz sayfayı ya da projeyi seçip klavyeden [Ctrl+D] tuş kombinasyonu ile de seçilen sayfaların Properties iletişim penceresini açabiliriz.





  • KAPAK SAYFASI VE ANTET SEÇİMİ
Şekil 8 Sayfa Özellikleri
Page properties penceresi görüntülenecektir.

Full page name / Tam sayfa adı:

Page type / Sayfa türü : 11 farklı sayfa şablonu mevcuttur.

Page description / Sayfa açıklaması satırına Kapak Sayfası yazalım.

Form Name / Kapak Sayfası varsayılan olarak F26_001.*f26 seçili durumda.

Plot frame name / Antet adı varsayılan olarak FN1_001.*fn1 Eplan tarafından seçilmiş durumda.

Sayfa türünü, kapak sayfasını ve anteti buradan isteğe bağlı olarak değiştirebiliriz. Yapacağımız değişiklikler sadece bu sayfa için geçerli olacaktır. Birden fazla sayfada aynı anda değişiklik yapabilmek için,

Birden fazla sayfa seçip (bunun için klavyeden [ CTRL(basılı tutun) + Sol Tık] tuşuna basarak istenilen sayfalar fare ile seçilir) ardından açılan menüden Properties'e tıklayarak seçili sayfaların tümünde değişiklik yapabiliriz.

Projedeki tüm antetleri değiştirmenin bir diğer yöntemi,  Menüden Options >Settings > | Gezinti bölmesinden şu kategoriler genişletilir| Proje Adı(Poyrazsoft)>Pages'e tıklanılır sağ tarafta Standart Plot frame açılır menüsünden istenilen antet seçilir ve OK butonu ile değişiklikler kaydedilir.

 Page properties iletişim penceresinde istediğimiz değişiklikleri yaptıktan sonra OK butonuna tıklayıp çıkabiliriz.


Oluşturduğumuz Projenin özeliklerini yeniden düzenlemek, güncellemek için Sayfa gezinti bölmesinden projemizi seçelim  (poyrazsof) ve  sağ tıklayıp açılan menüden Properties… e tıklayalım tekrar Project properties / Proje özellikleri iletişim penceresi görüntülenecektir.

Şekil 9 Proje Özellikleri
Adres ve telefon numarası bilgilerimizi güncelleyelim. Dikkat ederseniz kapak sayfasındaki bazı kategorilerin burada gözükmediğini görebiliriz örneğin, Make, Type, Place of installation, gibi bilgileri girebilmemiz için öncelikle Properties sekmesinin sağ üst köşesindeki New/Yeni simgesine tıklamalıyız ardından açılan pencereden istediğimiz kategoriyi ekleyebiliriz.

Örneğin Type kategorisini ekleyelim. Bunun için görüntülenen Property selection / Özellik seç penceresinden Project: Type ‘ı seçip OK butonuna tıklayalım. En alt satıra geldiğini görebilirsiniz ben karşısına “1A” yazıp çıkacağım.


Yaptığımız değişikliklerin kapak sayfasına yansıdığını çalışma sayfasına bakarak görebiliriz.

Şekil 10 Güncellenen Kapak Sayfası


  • PROJEYE SAYFA EKLEME

    Eplan belirli amaçlar için farklı sayfa türleri sunmaktadır.Sayfaların yanındaki küçük simgeler sayfa türlerinin tanınmasını kolaylaştırmak içindir.


  • Oluşturduğumuz projede(poyrazsoft) bir tane (kapak) sayfamız var. Elektriksel bağlantıları, şemaları vs. çizebileceğimiz sayfalara ihtiyacımız var. Örneğin elektriksel devreleri çizebilmemiz için şematik sayfası ekleyelim projemize.

    Bunun için öncelikle şema sayfasını eklemek istediğimiz projeyi sayfa gezgini bölmesinden seçiyoruz (poyrazsoft) ve üzerine sağ tıklayıp açılan menüden "New..." sekmesine tıklayalım (Veya Menüden Page>New...e tıklayabiliriz) 'karşımıza yukarıdaki şekil 8 resmine benzer Page proterties penceresi görüntülenecek.

    Şekil 11 Sayfa Türleri
    Page type / Sayfa türü : Açılır menüyü açarak Schematic multi-line(I) 'ı seçelim sayfa açıklamasına güç devresi yazabiliriz. Diğer ayarlarıda belirledikten sonra OK butonu ile çıkabiliriz. Sayfa gezgini bölmesinde Poyrazsoft projesinin altında "2 Güç Devresi" sayfası oluştuğunu göreceğiz.



    Bir sonraki öğretimde kapak sayfası ve antet oluşturmayı göreceğiz.  

    Not: Gözden kaçırdığım, eksik, yanlış anlattığım yerler olabilir bu durumda eleştirilerinizi bildirmeniz iyileştirme adına önemli katkılar sağlayacaktır. 

    Yorum Gönder Blogger

    1. hocam iyi günler ben eplanı yeni kurdum öğrenmeye çalışıyorum ama proje oluştururken şablonlar gözükmüyor bende ne yapmam gerek

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Eplan P8 Öğrenim 1 : Yeni Proje Oluşturma Poyrazsoft Otomasyon Gömülü Sistemler, Plc, Mikrodenetleyiciler,Elektronik Programlar Poyrazsoft Otomasyon >>>>> Download Now

        >>>>> Download Full

        Eplan P8 Öğrenim 1 : Yeni Proje Oluşturma Poyrazsoft Otomasyon Gömülü Sistemler, Plc, Mikrodenetleyiciler,Elektronik Programlar Poyrazsoft Otomasyon >>>>> Download LINK

        >>>>> Download Now

        Eplan P8 Öğrenim 1 : Yeni Proje Oluşturma Poyrazsoft Otomasyon Gömülü Sistemler, Plc, Mikrodenetleyiciler,Elektronik Programlar Poyrazsoft Otomasyon >>>>> Download Full

        >>>>> Download LINK Kk

        Sil
    2. aynen bir kaç deneme olarak buraya şablon yükleseniz de biz de kendi bilgisayarımıza yüklesek

      YanıtlaSil
    3. Eplan P8 Öğrenim 1 : Yeni Proje Oluşturma Poyrazsoft Otomasyon Gömülü Sistemler, Plc, Mikrodenetleyiciler,Elektronik Programlar Poyrazsoft Otomasyon >>>>> Download Now

      >>>>> Download Full

      Eplan P8 Öğrenim 1 : Yeni Proje Oluşturma Poyrazsoft Otomasyon Gömülü Sistemler, Plc, Mikrodenetleyiciler,Elektronik Programlar Poyrazsoft Otomasyon >>>>> Download LINK

      >>>>> Download Now

      Eplan P8 Öğrenim 1 : Yeni Proje Oluşturma Poyrazsoft Otomasyon Gömülü Sistemler, Plc, Mikrodenetleyiciler,Elektronik Programlar Poyrazsoft Otomasyon >>>>> Download Full

      >>>>> Download LINK

      YanıtlaSil
    4. Eplan P8 Öğrenim 1 : Yeni Proje Oluşturma Poyrazsoft Otomasyon Gömülü Sistemler, Plc, Mikrodenetleyiciler,Elektronik Programlar Poyrazsoft Otomasyon >>>>> Download Now

      >>>>> Download Full

      Eplan P8 Öğrenim 1 : Yeni Proje Oluşturma Poyrazsoft Otomasyon Gömülü Sistemler, Plc, Mikrodenetleyiciler,Elektronik Programlar Poyrazsoft Otomasyon >>>>> Download LINK

      >>>>> Download Now

      Eplan P8 Öğrenim 1 : Yeni Proje Oluşturma Poyrazsoft Otomasyon Gömülü Sistemler, Plc, Mikrodenetleyiciler,Elektronik Programlar Poyrazsoft Otomasyon >>>>> Download Full

      >>>>> Download LINK GW

      YanıtlaSil

     
    Top